ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Σαμοθρακίτικα παιδιά σε χορευτικό

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Μπάλος

Ο Μπάλος είναι ένας χορός ελληνικής καταγωγής με πανάρχαια  Ελληνικά στοιχεία  κι ένας από τους πιο γνωστούς ελληνικούς λαϊκούς νησιώτικους χορούς σε όλη την Ελλάδα Η λέξη μπάλος στα λατινικά είναι δανεισμένη από την αρχαία ελληνική γλώσσα  προερχόμενη από το ελληνικό ρήμα βαλλίζω που έχει δυο σημασίες:
i)ρίχνω τα πόδια μου εδώ κι εκεί
ii)χορέυω
Η μελωδία του μπάλου είναι γενικά χαρούμενη και λυρική το οποίο είναι χαρακτηριστικό της μουσικής των νησιών του Αιγαίου. Αυτός ο χορός χορεύεται συνήθως από ζευγάρια κι ενσωματώνει όλα τα στοιχεία του φλερτ.
Οι άνδρες παλιότερα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν εύκολα τις γυναίκες και με τον μπάλο μπορούσαν να «φλερτάρουν» μαζί τους. Υπάρχουν διάφορες μορφές του μπάλου γύρω από τα νησιά. Η απλούστερη είναι εκείνη κατά την οποία ένα ζευγάρι περνά μέσα από μια σειρά από αυθόρμητες μορφές. Σε μιαν άλλη εκδοχή πολλά ζευγάρια χορεύουν ταυτόχρονα σαν μόνα τους επάνω στην πίστα. Μιαν άλλη εκδοχή είναι όταν εισάγεται κι ο συρτός. Τέλος, στην πιο περίπλοκη μορφή του, όταν ένας αριθμός ζευγαριών κάνουν συγχρονισμένα διάφορες έντονες χορευτικές φιγούρες. Βικιπαίδεια.
Στα νησιά του Αιγαίου είναι πολύ διαδεμένος χορός και μάλιστα χορεύεται "πεταχτά" όπου οι χορευτές φαίνεται σαν να ίπτανται . Χορέυουν  "στο νύχι"
Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του μπάλου στα νησιά μας είναι το "χορέψτε χορέψετε" με την μεγάλη κυρία του νησιώτικου τραγουδιού Ειρήνη Κονιτοπούλου -Λεγάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου